Comms Talks: Retail: Качеството на продуктите все по-важно за клиентите на веригите за бързооборотни стоки

10 May 2019
Ново изследване на агенцията за медийни анализи Perceptica извежда основните комуникационни предизвикателства пред супермаркетите 10 май 2019, София. Кои са факторите, които определят потребителското отношение в социалните медии, и какво влияние имат комуникациите върху потребителите в този особено конкурентен сектор, бе основният фокус на дискусията Comms Talks: Retail тази сутрин. Разговорът се базира на ново изследване на... View more

Ново изследване на агенцията за медийни анализи Perceptica извежда основните комуникационни предизвикателства пред супермаркетите

10 май 2019, София. Кои са факторите, които определят потребителското отношение в социалните медии, и какво влияние имат комуникациите върху потребителите в този особено конкурентен сектор, бе основният фокус на дискусията Comms Talks: Retail тази сутрин. Разговорът се базира на ново изследване на агенцията за медийни анализи Perceptica, което измерва потребителското отношение към редица важни за сектора теми.

Събитието, организирано от Percepticaи Европейската асоциация на комуникационните директори (EACD), с подкрепата на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Международната асоциация за измерване и оценка на комуникациите (АМЕС), събра професионалисти в сферата на комуникациите в сектора на големите вериги за бързооборотни стоки, за да обсъдят факторите, които определят потребителското мнение и тяхната лоялност, съвременните тенденции на пазара, както и основните предизвикателства от комуникационна гледна точка.

Модератор на дискусията бе Георги Малчев, управляващ съдружник в „Xplora“. Панелисти в дискусията бяхаМартин Димитров, основател на „Nitram”; Любомир Аламанов, изпълнителен директор „SiteMedia Consultancy”; Людмил Каравасилев, ръководител „Корпоративни комуникации“ в „Метро България“; Грета Петрова, мениджър комуникации „Максима България“, и Георги Ауад, директор „Продукти“ в Perceptica.

„Качеството на продуктите е от първостепенна важност за потребителите. Наблюдава се спад в обсъждането на ценовия аспект в социалните медии.Темата за КСО заема цели 39% от разговора в традиционните медийни издания, но тези теми не са във фокуса на крайните потребители и техните мнения онлайн“, заяви Георги Ауад, директор „Продукти“ в Perceptica.„Оказва се, че игрите и програмите за лоялност (в това число стикери, стикита, ваучери и т.н.) представляват най-значителен интерес за потребителите.”

Значително разминаване в разговора на традиционните медии и потребителите се наблюдава не само по отношение на КСО кампаниите, но и когато става дума за нови търговски обекти и собствените марки на веригите. Над 93% от публикациите в социалните медии са свързани с качеството на продуктите. Програмите за лоялност, цените и промоциите са обсъждани почти изцяло в социалните мрежи.

Участниците в Comms Talk: Retail дискутираха наблюденията в сектора и как факторите, оказващи влияние върху потребителското поведение, определят тяхното мнение за веригата. Безапелационен лидер в класацията през изминалата година, на базата на осем от общо тринадесетте най-коментирани фактора, е немска верига магазини, оперираща на българския пазар от 2010 г.

Comms Talks: Retail е второто от поредица тематични по сектор събития, които целят да активизират диалога между практици от четирите съставни части на комуникационната индустрия: вътрешните комуникационни отдели, агенциите, медиите и медийните анализатори. Събитията са публични, напълно безплатни и събират на едно място настоящи и бъдещи професионалисти в сферата на комуникациите.

 

За Perceptica:

Perceptica е агенция за медийни анализи, която предоставя консултантски услуги в сферата на комуникациите и управлението на репутацията. Екипът й има богат опит в идентифицирането на онлайн разговори и лидери на мнение, обхващащ всички основни индустрии и европейски езици, както в традиционните, така и в социалните медии. След сливането си с Media Monitor— една от водещите агенции за медиен мониторинг в България — в началото на 2019 г., Perceptica включва в портфолиото си и широк набор от мониторинг услуги, включително проследяване и количествен анализ на всички медийни канали в реално време през онлайн платформата си. Като дългогодишен член на Международната асоциация за измерване и оценка на комуникациите (AMEC) е сред малкото агенции в страната, прилагащи най-добрите световни практики в мониторинга и анализа на медиите.