Comms Talks: Комуникацията с потребителите е определяща за доверието и имиджа на финансовите институции

31 May 2019
Изследване на агенцията за медийни анализи Perceptica очертава основните комуникационни предизвикателства пред банките  31 май 2019, София. Каква е ролята на комуникационните специалисти в изграждането и поддържането на доверие в банките и влияе ли нивото на финансова грамотност върху отношението към банковите институции и финансовите услуги като цяло?  Това бе темата на проведената днес дискусия... View more

Изследване на агенцията за медийни анализи Perceptica очертава основните комуникационни предизвикателства пред банките 

31 май 2019, София. Каква е ролята на комуникационните специалисти в изграждането и поддържането на доверие в банките и влияе ли нивото на финансова грамотност върху отношението към банковите институции и финансовите услуги като цяло? 

Това бе темата на проведената днес дискусия Comms Talks: Banks за предизвикателствата и възможностите пред комуникаторите в сектора. Бяха изнесени и анализирани данни от новото изследване на агенцията за медийни анализи Perceptica, което измерва ролята на комуникационните специалисти и инициативите за финансова грамотност в изграждането и поддържането на доверие в банковите институции.

Вероятно повече, отколкото в други сектори, когато доверието във финансовия сектор е застрашено, негативните последици могат да засегнат не само акционери и клиенти, а да повлияят и на цели икономики. Знанието е важно за изграждането на доверие, затова са ключови инициативите на банките за повишаване на финансовата грамотност и потенциала на комуникациите да служат като инструмент за финансова стабилност, стана ясно от днешната дискусия.

„Темата за финансовата грамотност доминира в традиционните медии с дял от 76% от общия разговор. Статиите са написани на недостъпен език за обикновения читател, а банките са загубили доверието на своите клиенти. Във вече съществуващия вакуум на доверието се настаняват инфлуенсърите“, каза  Георги Ауад, директор „Продукти“ в Perceptica.  „Потребителите искат да се информират по най-удобния, леснодостъпен и познат за тях начин, а именно – през социалните медии.“ 

Събитието, организирано от Perceptica и Европейската асоциация на комуникационните директори (EACD), с подкрепата на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Международната асоциация за измерване и оценка на комуникациите (АМЕС), събра експерти в сферата на комуникациите в банковата индустрия, за критичен поглед и многостранна перспектива върху големите комуникационни предизвикателства в сектора.

Модератор на дискусията бе Виктория Блажева, първи вицепрезидент и директор „Връзки с обществеността и комуникации” на УниКредит Булбанк. Панелисти в дискусията бяха Христо Христов, мениджър “Корпоративни комуникации” на Fibank; Мила Миленова, директор “Корпоративни и маркетингови комуникации” на ОББ и кънтри комуникационен мениджър на КВС Груп България; Ива Григорова, директор „PR бизнес” в Publicis One България; Невена Кръстева, главен редактор на SeeNews, и Георги Ауад, директор „Продукти“ в Perceptica.

Участниците в Comms Talk: Banks дискутираха инициативите за повишаване на финансовата грамотност. Една интересна техника за обогатяване на финансовата култура на клиентите е Facebook страницата на банка, която споделя полезни съвети как те да спестяват успешно и да инвестират умно. Така банката има възможност да използва собствената си страница за реклама и връзка с клиентите, а в същото време да менажира още една по-специализирана и насочена към финансовото образование информация.

Comms Talks: Banks е третото от поредица тематични по сектор събития, които целят да активизират диалога между практици от четирите съставни части на комуникационната индустрия: вътрешните комуникационни отдели, агенциите, медиите и медийните анализатори. Събитията са публични, напълно безплатни и събират на едно място настоящи и бъдещи професионалисти в сферата на комуникациите.

За Perceptica:

Perceptica е агенция за медийни анализи, която предоставя консултантски услуги в сферата на комуникациите и управлението на репутацията. Екипът й има богат опит в идентифицирането на онлайн разговори и лидери на мнение, обхващащ всички основни индустрии и европейски езици, както в традиционните, така и в социалните медии. След сливането си с Media Monitor — една от водещите агенции за медиен мониторинг в България — в началото на 2019 г., Perceptica включва в портфолиото си и широк набор от мониторинг услуги, включително проследяване и количествен анализ на всички медийни канали в реално време през онлайн платформата си. Като дългогодишен член на Международната асоциация за измерване и оценка на комуникациите (AMEC) е сред малкото агенции в страната, прилагащи най-добрите световни практики в мониторинга и анализа на медиите.