Unicredit Bulbank е единствената българска банка сред десетте най-големи банки в Югоизточна Европа

18 Jun 2019
18 юни 2019 г., София. Уникредит Булбанке единствената българска банка, която влиза в челната десетка на финансови институции по общи активи за фискалната година, приключваща на 31 декември 2018 г. Това показва излязлата днес годишна класацияTOP 100 SEE Banks– първото специализирано банково издание на лидера за бизнес новини и анализи в Югоизточна Европа –  SeeNews. Банка... View more

18 юни 2019 г., София. Уникредит Булбанке единствената българска банка, която влиза в челната десетка на финансови институции по общи активи за фискалната година, приключваща на 31 декември 2018 г. Това показва излязлата днес годишна класацияTOP 100 SEE Banks– първото специализирано банково издание на лидера за бизнес новини и анализи в Югоизточна Европа –  SeeNews.

Банка ДСК и Обединена българска банка (ОББ) се нареждат съответно на 11-то и 12-то място, подобрявайки позициите си от 2017 г., когато Банка ДСК е на 13-то място, а ОББ – на 19-то.

Румънската Banca Transilvania заема първото място като най-голяма банка в Югоизточна Европа, измествайки местния конкурент Banca Comerciala Romana, който пада на трето място в сравнение с 2017 г. BRD – Groupe Societe Generale SA запазва позицията си на четвърта по големина банка в региона по отношение на активи. Нейната печалба нараства до 331,5 милиона евро за миналата година благодарение на икономическия растеж, подобрените резултати от дейността и нетните разходи на рисковите записвания. Нетният опериращ приход на BRD се е увеличил с 13%, докато нетният приход от лихви е нараснал с 16,5%, дължащ се на солидния ръст на обема.

Петте най-големи банки в Югоизточна Европа съставляват 25% от общите активи на топ 100 кредиторите в региона в края на 2018 г., като секторът продължава да се консолидира. Повечето сделки са свързани с текущото оттегляне на гръцките кредитори и френската банкова група Societe Generale. На финала на придобиването унгарската ОТП бе основният играч. Други големи чуждестранни банки в региона остават италианската UniCredit, австрийската Erste и Raiffeisen.

Комбинираната нетна печалба на стоте най-големи кредитори от активи в региона нараства до 4,354 млрд. евро през 2018 г., което е с 24% повече в сравнение с миналата година. Броят на губещите банки сред първите сто също е намалял – те са само четири, докато през 2017 г. са наброявали 10, а през 2016 г. са 12.

Въпреки това общите активи на най-големите банки в региона нарастват незначително. Комбинираните активи на стоте най-големи банки в Югоизточна Европа възлизат на 279 млрд. евро, което е повишение с едва 1,45% спрямо 275 млрд. евро година по-рано.

Агрегираните активи на банковите системи в Югоизточна Европа се увеличават с 5,5% на годишна база до близо 312 млрд. евро към края на 2018 г., като годишният ръст е 4,1% спрямо 2017 г. Най-бързо нарастване се наблюдава в Сърбия, Молдова и Северна Македония, съответно с 12,2%, 9,8% и 9,3%.

 

През 2018 г. кредитите в банковия сектор на нетна база се повишават с 5,7% спрямо предходната година до 191,4 млрд. евро. Това е ръст от 3,9% на годишна база през 2017 г. и отразява увеличаващото се търсене на кредити от страна на частния сектор в условията на понижаваща се лихва, повишаване на заетостта и доходите. Освен това банките в Югоизточна Европа успяват да облекчат кредитните стандарти по сегменти в опит да отпускат нови заеми и да компенсират намаляващите доходи от разликата в лихвените проценти между кредитната и депозитната база. Друг важен фактор за растежа на нетните кредити е спадът в обезценката на активите спрямо 2017 г.

 

Методология:

Изданието TOP 100 SEE Banksе класация на най-големите банки в Югоизточна Европа по отношение на общи активи от неконсолидирани баланси към 31 декември 2018 г. За целите на сравнението всички местни валути са конвертирани в евро, като са използвани официалните валутни курсове на централните банки за последните работни дни на 2018 г. и 2017 г. съответно. Цифрите на OTP Bank Румъния са конвертирани в евро от унгарски форинти по обменния курс на Европейската централна банка към 31 декември 2018 г. Данните в местна валута са използвани при изчисляването на промените на годишна база. Всички данни са получени от централни банки, национални търговски регистри, комисии за финансов надзор, банкови асоциации, правителствени и корпоративни уебсайтове, както и самите компании. Данните за Alpha Bank Румъния, OTP Bank Румъния, Credit Europe Bank (Румъния) и ProCredit Bank са предоставени от румънската консултантска компания Keysfin. Първоначалният пул надхвърля 190 банки, регистрирани в Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Молдова, Румъния, Северна Македония, Словения, Сърбия, Хърватия и Черна гора и включва годишни финансови отчети до 20 май 2019 г. Към тази дата 12 банки не са публикували данни за 2018 г. и 15 банки са предоставили само частични основни данни, поради което не са включени в подкласацията.

За TOP 100 SEE:

TOP 100 SEE Banks е първата от поредицата специални издания на SeeNews. След 11 години успех на годишната класация TOP 100 SEE, банковото издание подрежда стоте най-големи банки по общи активи към края на 2018 г. за 11 пазара в Югоизточна Европа, а именно Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Молдова, Румъния, Северна Македония, Словения, Сърбия, Хърватия и Черна гора. Изданието за 2019 г. се основава на данни от националните търговски регистри, фондови борси, правителствени и корпоративни уебсайтове, отраслови регулаторни органи, локални бизнес информационни доставчици, както и на самите компании.

Изданието включва и преглед на банковия сектор в региона, интервюта с ключови фигури и компании от индустрията, анализи на независими експерти, доклад за финтех индустрията, мнения за европейските регламенти на платежните услуги и др.

За SeeNews:

SeeNews е водещ независим доставчик на бизнес новини и анализи за Югоизточна Европа, предоставящ 360-градусов поглед върху региона, нужен за вземането на успешни бизнес решения.

Повече от 15 години компанията съсредоточава всички нужди на бизнес разузнаването. SeeNews предлага последните новини, проницателни коментари и задълбочени пазарни проучвания и анализи, обхващайки 123 индустрии и сектора, 11 държави и 800 000 компании през интегрираната си онлайн платформа. Като стратегически партньор на бизнеса отговаря на индивидуалните нужди на своите клиенти чрез пазарни проучвания и информационни бюлетини по заявка.

SeeNews е и издател на TOP 100 SEE – първата и единствена годишна бизнес класация на най-големите компании в Югоизточна Европа, която отбелязва дванадесетото си издание през 2019 г.